top of page
Foto van schrijverBredero 2018

Sylvia Witteman: Bredero en WO2

Lééft Bredero nou eigenlijk nog een beetje, onder de jeugd? Ik vroeg het mijn kinderen. Die gaven geen sjoege, terwijl ze toch op het gymnasium zitten. Maar goed, bedacht ik hoopvol, mijn kinderen zijn stellig niet exemplarisch voor de Bredero-kennis onder onze scholieren. Wie weet is ons land wel vergeven van de Bredero-jeugdclubs, waar frisse jongelui elkaar met rode oortjes voorlezen uit Moortje of de Spaanse Brabander, begeleid door clavecimbel-en luitspel, onder het beschaafd genot van gortepap, dunbier en andere historisch correcte spijzen.


Ik tikte ‘scholieren’ en ‘Bredero’ in op Google, maar stuitte niet direct op een weelde aan enthousiaste jonge Bredero-aanbidders. O, maar wacht even, daar had ik toch wat! Op de site ‘scholieren.com’, trof ik, tussen de obligate boekverslagen van ‘De Aanslag’, ‘Het gouden ei’ en ‘Het diner’ ook wel degelijk een boekverslag aan van ‘De klucht van de koe’.

De schrijver, helaas anoniem, begint keurig met een ‘titelverklaring’. Ik citeer letterlijk: : ‘Het boek heet de klucht van de koe omdat het een klucht is dat met een koe te maken heeft.’ So far, so good. Dan volgt de ‘motivatie keuze’: ‘ik heb het boek gekozen omdat ik de titel wel grappig vond en dacht dat een boek over een koe wel leuk zou zijn. Ook waren er wel meer boeken van de schrijver Bredero, dus was hij waarschijnlijk wel een goede schrijver.’ Ook hier valt weer geen speld tussen te krijgen.


Dan komt de jonge auteur over de ‘cultuurhistorische context van het boek’ te spreken: ‘Er is niet iets te merken van hervorming in het verhaal, ook verder niets over een geloof. Het kan wel dat het verhaal zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar daar wordt niet over gesproken’. Ik kreeg stellig de indruk dat de auteur dat laatste een meevaller vond.

Zijn ‘eindoordeel’ is dan ook positief: ‘Het was een heel kort verhaaltje, maar er werd je wel een les geleerd. Het was ook een leuk verhaaltje om even snel te lezen.’

Ik denk dat Bredero zelf wel blij geweest zou zijn met deze rake analyse van zijn werk, 400 jaar na dato. Een leuk verhaaltje, om even snel te lezen, zonder gezeur over de Tweede Wereldoorlog!

Kom daar nog maar eens om.


Sylvia Witteman schrijft columns voor onder andere De Volkskrant en LINDA. Naast bundelingen van haar columns verschenen er van haar hand ook diverse kookboeken. Zij is actief op Twitter.


Meer over Sylvia Witteman.

643 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page