top of page

NIEUWS

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Beste boek van 2018: De Hartenjager?

8 december 

René van Stipriaan schreef een meesterlijke biografie van de Shakespeare van de Lage Landen. Deze biografie is nu genomineerd in de wedstrijd beste boek van 2018.

Stem hier op De Hartenjager.

 

NRC’s boekenredactie recenseert elk jaar honderden boeken. Nu mag de NRC-lezer het zeggen. Stem en maak kans op een boekenpakket met alle 25 genomineerde boeken. Stemmen kan t/m dinsdag 18 december 17.00 uur.

Johan Cruijff en Bredero

3 oktober 

Lia van Gemert neemt het publiek mee op een ontdekkingstocht naar Gerbrand A. Bredero. Wie was dit genie, het multitalent dat al op 33-jarige leeftijd overleed? En wat kunnen wij met zijn motto ''het kan verkeeren''? Volgens Lia van Gemert was hij de Cruijff van de 17e eeuw en ze vertelt je graag waarom dat zo is.

Van Stipriaan plaatst Bredero vernuftig in zijn en onze tijd (vijf sterren)

14 september ​de Volkskrant

Om Van Stipriaans ingenieuze constructie van leven, werk en roem van Bredero kan niemand heen aldus Marita Mathijsen in een boekrecensie in de Volkskrant. 

Symposion D.V. Coornhert en G.A. Bredero

9 september 

Wat kunnen in 2018 een spraakmakende 16e-eeuwer en een schalkse maar diepzinnige 17e-eeuwer ons nog te zeggen hebben? Bredero werd maar 33 jaar, toch spreken zijn werk, zijn liefde en liefdes (!) en zijn poëzie nog steeds tot de verbeelding. Hoezeer was hij niet beïnvloed door Coornhert, die de filosofie van de klassieken en de nieuwe denkers samenbracht in zijn volmaakbaarheidsleer! Coornhert, Amsterdammer door geboorte, Haarlemmer door verdienste, wereldburger door zijn verbanningen, denker des vaderlands, was en is een lichtbaken voor de nieuwe mens die door 'wellevenskunst', de kunst om goed te leven, volkomen vrij van geest in de moderne tijd kan staan.

Locatie: Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem

Tijd: 13.30 tot 16.30 uur. 

Datum: zondag,16 september 2018

Toegang: € 25,- 

Sprekers: Dick van Niekerk en Gerard Vestering

Inschrijven via Stichting Rozenkruis

Coornhert en Bredero.jpg

Tentoonstelling over Gerbrand Adriaensz. Bredero

29 augustus 

Gerbrand Adriaensz. Bredero (1585-1618)
Een kleurrijke Amsterdammer uit de Gouden Eeuw

Op 23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht bij het hart wist te pakken. Hij schreef in razend tempo liedjes en toneelstukken, die bruisen van levenslust en talent. Bredero is de eerste echte ‘Amsterdammer’, geboren en getogen in de stad die hij lief had en trouw bleef. We gaan hem vieren, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeeren!

Bij Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek is vanaf 22 augustus een kleine tentoonstelling ingericht met originele zeventiende-eeuwse drukken en prenten, en met foto’s, programmaboekjes en theateraffiches uit latere perioden. We nemen u mee naar Bredero’s korte, raadselachtige leven, zijn vriendschappen en liefdes, naar zijn creatieve werk en de waardering die hem ten deel viel. Bij de tentoonstelling zijn twee apps verschenen, een met geluidsopnamen uit Bredero’s liedjes en toneel en een stadswandeling langs plekken uit Bredero’s leven en werk.

De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met Jeroen Jansen, Lia van Gemert en studenten Nederlandse taal en cultuur van de UvA, en is te bezichtigen van 22 augustus tot en met 21 oktober 2018. 

Je kunt de tentoonstelling ook thuis beluisteren!

Serwouters 1622 Titelpagina voor Groot L
Moeyaert 1630-1640 Mooy-ael en haar aanb

Zeventiende-eeuwse dichters zijn relevant, lezen is dat dus ook 

23 augustus NRC 

In de rubriek Commentaar geeft NRC zijn mening over belangrijke nieuwsfeiten. Op de 400ste sterfdag van Bredero was er in de rubriek aandacht voor de dichter, de opvoering van de 'prog-rockopera' Niet de klucht van de koe, de Bredero-biografie van Rene van Stipriaan en ook voor de zogeheten 'ontlezing'. Prachtige literatuur komt alleen tot leven als zij wordt gelezen. 

Lees online verder.

'Bredero stierf van liefdesverdriet'

Brederoboot.png

23 augustus Nederlands Dagblad 

Hoe eer je schrijver Gerbrandt Adriaensz. Bredero op zijn vierhonderdste sterfdag? Laat dat maar aan Amsterdammers over: met een lauwerkrans, een plaquette en een nieuwe biografie. Én met nieuwe vermoedens over zijn vroege dood. Bezweek Bredero aan liefdesverdriet? Of aan de tijdgeest?

Lees online verder.

Gedenkplaat bij het graf van Bredero

23 augustus

Op de Facebookpagina van Terebinth, stichting voor funerair erfgoed staat een verslag van de onthulling van de gedenkplaat voor Bredero. Jeroen Jansen, docent aan de Universiteit van Amsterdam, en Maarten Biermans, voorzitter van de Stichting Bredero2018, onthulden de plaat. Daar staat het portret van de dichter door Hesssel Gerrits op en het korte maar krachtige lijkdicht door I.I. Scheepmaker. In zes regels geeft deze gedenkplaat aan dat wij in plaats van zijn lichaam nog eeuwenlang van zijn werk kunnen genieten. 

Gedenkplaat Terebinth.jpg

'Bredero's beeldrijke taal moet je horen, niet lezen'

23 augustus NEMO Kennislink door Marjolein Overmeer

Lees het interview met Jeroen Jansen over zijn Bredero herdenkingstentoonstelling.

Fokke en Sukke zijn al sinds januari dronken

22 augustus 

180823_DO_FOKSUK_Brederojaar_LR_KL.jpg

Koos dichter Bredero zelf zijn 'ellendich lot'?

21 augustus Het Parool

Het is een hevig liefdesverdriet geweest dat ervoor zorgde dat de vreugde en de relativering uit het leven van Bredero verdwenen. 

Lees het hele artikel over het boek De Hartenjager van René van Stipriaan online bij Het Parool!

Grafplaats van dichter G.A. Bredero ontdekt

20 augustus

Onthulling herdenkingsplaquette G.A. Bredero

 

Maarten Biermans, voorzitter van Stichting Bredero 2018, heeft de grafplaats van de populaire Amsterdamse dichter G.A. Bredero gelokaliseerd, onder het pand Rokin 78. Daar stond in 1618 de kapel waar Bredero begraven werd. Het graf is geruimd, maar de locatie ervan is exact vastgesteld. Nu is er The Amsterdam Dungeon gevestigd. Op 23 augustus, Bredero’s 400ste sterfdag, zal om 11.30 u. in de Enge Kapelsteeg, op de hoek met het Rokin, een gedenksteen onthuld worden met een afbeelding van de dichter en een lofdicht voor hem. Daarmee wordt Bredero’s erfgoed postuum opnieuw zichtbaar in de Amsterdamse binnenstad.

23 augustus 11.30 uur onthulling herdenkingsplaquette

Boekensalon: Bredero, de hartenjager

8 augustus

Zondag 26 augustus Bijzondere Collecties UvA

Boekensalon: Bredero, de hartenhager

Interview met René van Stipriaan

http://bijzonderecollecties.uva.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/08/boekensalon-bredero.html

 

In zijn nieuwste boek De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond deze getalenteerde en vrijmoedige Amsterdammer. Wie waren zijn vrienden, hoe verhield hij zich tot de turbulenties van zijn tijd en kunnen we eindelijk de oorzaak van zijn plotselinge dood achterhalen?

 

Bredero heeft een grote creatieve erfenis achtergelaten. Zijn liedjes en kluchten en ook de onweerstaanbare Spaanschen Brabander sprankelen nog altijd van leven. Ze hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd. Wat was het geheim van zijn talent? Cultuurhistorica Lieke van Deinsen interviewt René van Stipriaan over zijn fascinatie voor Bredero en zijn werk. Marc Krone zingt Bredero’s liederen.

 

Met: René van Stipriaan, Lieke van Deinsen en Marc Krone

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Stichting Bredero 2018 en Uitgeverij Querido

 

Museumcafé, Bijzondere Collecties UvA

Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam

14-16 u.

Toegang gratis, aanmelding verplicht

Evenement de-hartenjager.jpg

Niet de Klucht van de Koe

6 augustus

 

Het Grachtenfestival staat in het teken van ‘Dichter bij de muziek’, ter nagedachtenis aan Bredero’s erfgoed. Op het programma staat onder meer de operaproductie ‘Niet de klucht van koe’, een absurde prog-rock opera op basis van teksten van Bredero. De première vindt plaats op zondag 12 augustus om 20:30 en speelt daarna nog vier keer op dinsdag 14 en woensdag 15 augustus.

Kaarten?

Bredero in De Taalstaat

5 augustus

 

Op zaterdag 11 augustus is Lia van Gemert te gast in het radioprogramma De Taalstaat. Zij geeft een interview over de Brederoherdenking.  In De Taalstaat wordt het laatste taalnieuws besproken en aandacht geschonken aan taalwetenschap, nieuwe boeken, dichtbundels, Nederlandstalige liedjes en theaterproducties. Het programma wordt iedere zaterdagmorgen uitgezonden op Radio 1 van 11 uur tot 13 uur.

logo-npo-radio1.png

Bredero's geboortehuis

3 augustus

 

Waarom ze Bredero Amsterdammer noemen? Dat is logisch, hij is geboren in de Nes. Misschien deed hij in de drukke stad wel inspiratie op voor zijn kluchten!

Mark Rietman en Herman Pleij herdenken Bredero

24 juli

 

Mark Rietman en Jules Croiset, schrijfster Joke van Leeuwen en hoogleraar Herman Pleij verlenen op 23 augustus hun medewerking aan een speciale herdenkingsavond gewijd aan Bredero. De bijeenkomst vindt plaats op het podium Spui25. Het is 23 augustus precies vierhonderd jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver overleed.

 

Lees het gehele artikel in De Telegraaf

De Spaanse Brabander en andere gelukzoekers

15 juli

In augustus wordt de 400ste sterfdag van G.A. Bredero herdacht, de bloemrijke Amsterdamse schrijver uit de Gouden Eeuw. Op 24 augustus staat in De Balie zijn bekendste theaterstuk centraal: De Spaanse Brabander. Het gaat over immigratie en integratie, egoïsme en gemeenschapszin, vastgeroeste meningen en nieuwe ideeën. Dat zijn ook de thema’s van onze tijd.

Samen met schrijvers, theatermakers en wetenschappers gaan we op zoek naar de parallellen tussen het huidige Amsterdam en de stad van Bredero. Is de Spaanse Brabander nog relevant wanneer we de huidige tijdgeest willen duiden? Hoe zou zo’n stuk geactualiseerd kunnen worden naar de belevingswereld van een nieuwe generatie Amsterdammers, die ook moet omgaan met migratie, discriminatie en vragen over identiteit?

Tickets?

Talent boven water - Grachtenfestival

15 juli

In Talent Boven Water wordt een voorproefje gegeven op de gloednieuwe opera 'Niet de Klucht van de Koe'. ​Een opera waarin de koe haar weiland is ontgroeid, de boer geld laat groeien en de dief niet verlangt naar een materiële maar een ideologische buit. 

Tickets?

Bredero - 400 jaar 't Kan verkeeren

5 juli

23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht in het hart wist te raken. We gaan zijn leven en werk vieren, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeeren!

Wie was Bredero? We beleven het opnieuw in de volkse scènes uit zijn bekende toneelstukken De Spaanse Brabander en de Klucht van de koe en in de emotionele liedjes uit het Groot liedboek. Zijn thema’s zijn de onze. Ook in zijn tijd moest Nederland positie kiezen tegenover immigranten en kende de maatschappij winnaars en verliezers.

Wat zijn werk voor vandaag betekent horen we in gesproken columns, een feestrede, een gesprek over de Nederlandse toneeltraditie en de presentatie van De hartenjager, het nieuwste boek van René van Stipriaan. Met bijdragen van Mark Rietman, Joke van Leeuwen, Jules Croiset, Marita Mathijsen, Hans Croiset, Herman Pleij, René van Stipriaan, Theatergroep De Kale en anderen. Samenstelling en regie Ronald Klamer, in samenwerking met Stichting Bredero 2018.

Let op: locatie Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam). 

Tickets? Via Spui25

Hans Croiset over Spaanschen Brabander

in HP/De Tijd

5 juli

In een interview met acteur Hans Croiset in HP/De Tijd komen ook zijn favoriete schrijvers aan de orde. Over Bredero's Spaanschen Brabander zegt hij: 'Als er één stuk actueel is, dan is het dát, over vluchtelingen die zich in Amsterdam vestigen en de weerstand die dat bij de bevolking oproept.'

Lees het artikel door Nick Muller hier of op Blendle.

Lucelle door Theater Kwast

30 juni

Theater Kwast kiest voor de onbekende, tragische kant van Bredero: Lucelle. Deze tragikomedie is een ware Romeo & Julia bewerking. Een stuk dat Maria Tesselschade bij de première in 1615 tot tranen roerde, een stuk dat meer dan welk van Bredero’s stukken herdrukt werd in de 17e- en 18e-eeuw, een stuk met de herkenbare actuele emotie van de onbereikbare liefde door verschil in afkomst. Kortom; een stuk dat schreeuwt om gespeeld te worden!

Om dit mogelijk te maken zoekt Theater Kwast nog donateurs. Meehelpen kan via de crowdfundingsactie!