top of page
  • Foto van schrijverBredero 2018

Alex de Veld: Schoenlapperstaart


Hoe ben je in aanraking gekomen met het Brederofestival in 1985?

In 1985 was ik vrijwilliger bij het Kinderkookkafe dat toen aan de Oudezijds Achterburgwal gevestigd was. Dit was een van de grachten die tijdens de Brederoherdenking in het festivalgebied viel. Op het voorstel om mee te doen met het festival werd vanzelfsprekend positief gereageerd.


Hoe vond je het festival?

Het gaf mij een groot historisch besef en ik zag opeens de stad zoals deze er een paar eeuwen eerder uitzag. De grachten waren bedekt met stro en er liepen dieren rond. Daardoor kon je met ‘historische ogen’ naar dat stuk van de stad kijken. Naar aanleiding van het festival heb ik mij ook verdiept in Bredero. Toen bleek een anekdote van mijn moeder, waarin een deftige heer ‘de Spaanse Brabander’ werd genoemd, een literaire herkomst te hebben. Voor mij was het eerst altijd een leuk grapje, maar hierdoor werd mij duidelijker dat onze taal en wijzelf een product van onze geschiedenis zijn.


Wat heb je tijdens het festival gedaan?

Het Kinderkookkafe werd omgetoverd in een lunchroom en we bakten ouderwetse taarten, dus geen slagroom of monchou, maar wel appeltaart. Het moesten lekkere recepten zijn die historisch aandeden, maar die de moderne gasten ook smakelijk vonden. Ik herinner mij dat we ook een schoenmakerstaart hebben gemaakt, dat was een leuke verwijzing naar het beroep van Bredero’s vader.

Schoenmakerstaart? Heb je daar ook een recept van?

Natuurlijk, het is een vrij simpele taart. Je kookt van een kilo appels moes en roert er 4 eieren, 50 gram gesmolten boter, 100 gram suiker, 100 gram gewelde krenten en een snufje kaneel door. Verkruimel een pak beschuit en bedek met de helft van de kruimels een taartvorm. Doe de appelbrij er overheen en dek af met de andere helft van het kruim. Stamp het aan en besprenkel met wat water. Je bakt hem in een half uur op 175 graden. De taart is lekker met wat slagroom, custard of vanillevla.

Verantwoording

Afb 1: Annemarie van Haeringen in Het kookboek van het Kinderkookkafé door Ruth van Andel, Charlotte Borggreve en Simone van den Hil, Uitgeverij Kosmos Utrecht/Antwerpen, 1988.

Overige afbeeldingen: Elise van Schaik (2018)
Alex de Veld is docent ergotherapie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In 1985 was hij vrijwilliger bij het KinderKookkafe dat meedeed met het Brederofestival.

191 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page