top of page

EERDER IN HET BREDEROJAAR

13 en 14 september 2018:

Theater Kwast speelt Bredero’s Romeo en Juliet-bewerking: Lucelle. Een tragedie met onverwachte komische wendingen zoals het alleen uit Bredero’s pen kon vloeien. Onder de neus van een rijke Franse weduwnaar ontvlamt een verboden liefde tussen zijn dochter Lucelle en haar luitleraar Ascagnes.

Dit tragi-komische toneelstuk wordt opgevoerd op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Meer informatie op de website van Theater Kwast of Amsterdam Museum.

 

Lucelle wordt ook gespeeld op:

  • Donderdag 20 september 20.15 uur Kasteel Doorwerth, Doorwerth

  • Vrijdag 21 september 2018, 20.15 uur Muiderslot, Muiden

  • Donderdag 27 september 2018, 20.15 uur Westfries Museum, Hoorn

  • Vrijddag 28 september 2018, 20.15 uur Westfries Museum, Hoorn

Tickets en meer informatie via Theater Kwast.

29 september 2018:

Het Feest der Poëzie presenteert zijn Gouden Eeuw-salon in het teken van het herdenkingsjaar van Bredero. Wie was deze Amsterdamse dichter en toneelschrijver eigenlijk, en hoe paste hij in zijn tijd? Benjamin Roberts, historicus en auteur van 'Sex and drugs before Rock 'n Roll', over de jeugdcultuur van de Gouden Eeuw, leidt het programma in. Simon Mulder en David Kwa brengen een 17e-eeuwse poetry slam met schimp- en hekeldichten van Bredero, Huygens en Vondel. Wouter Lucassen (luit) en Susanne Winkler (sopraan) brengen op authentieke melodieën gedichten van Bredero, Hooft en Huygens. Voor meer informatie zie het Facebookevenement.

16 september 2018:

Symposion D.V. Coornhert en G.A. Bredero

Wat kunnen in 2018 een spraakmakende 16e-eeuwer en een schalkse maar diepzinnige 17e-eeuwer ons nog te zeggen hebben? Bredero werd maar 33 jaar, toch spreken zijn werk, zijn liefde en liefdes (!) en zijn poëzie nog steeds tot de verbeelding. Hoezeer was hij niet beïnvloed door Coornhert, die de filosofie van de klassieken en de nieuwe denkers samenbracht in zijn volmaakbaarheidsleer! Coornhert, Amsterdammer door geboorte, Haarlemmer door verdienste, wereldburger door zijn verbanningen, denker des vaderlands, was en is een lichtbaken voor de nieuwe mens die door 'wellevenskunst', de kunst om goed te leven, volkomen vrij van geest in de moderne tijd kan staan.

Locatie: Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem

Tijd: 13.30 tot 16.30 uur. 

Datum: zondag,16 september 2018

Toegang: € 25,- 

Sprekers: Dick van Niekerk en Gerard Vestering

Inschrijven via Stichting Rozenkruis

Coornhert en Bredero.jpg
400 jaar Bredero.png

22-26 augustus 2018:

Nationale Bredero Herdenkingsweek

Tentoonstelling 22 augustus – 21 oktober 2018

Bijzondere Collecties UvA, Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam

http://bijzonderecollecties.uva.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/08/bredero.html

 

Gerbrand Adriaensz. Bredero (1585-1618)

Een kleurrijke Amsterdammer uit de Gouden Eeuw

 

23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht bij het hart wist te pakken. Hij schreef in razend tempo liedjes en toneelstukken, die bruisen van levenslust en talent. Bredero is de eerste echte ‘Amsterdammer’, geboren en getogen in de stad die hij lief had en trouw bleef. We gaan hem vieren, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeeren!

 

Bij Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek is vanaf 22 augustus een kleine tentoonstelling ingericht met originele zeventiende-eeuwse drukken en prenten, en met foto’s, programmaboekjes en theateraffiches uit latere perioden. We nemen u mee naar Bredero’s korte, raadselachtige leven, zijn vriendschappen en liefdes, naar zijn creatieve werk en de waardering die hem ten deel viel. Bij de tentoonstelling zijn twee apps verschenen, een met geluidsopnamen uit Bredero’s liedjes en toneel, en een met een stadswandeling langs plekken uit Bredero’s leven en werk.

 

De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met Jeroen Jansen, Lia van Gemert en studenten Nederlandse Taal en Cultuur van de UvA. De tentoonstelling en de apps kwamen tot stand in samenwerking met de Stichting Bredero 2018.

23 augustus 2018:

Herdenking van Bredero's sterfdag: OBA

(http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/08/bredero-400-jaar-t-kan-verkeeren.html)

 

Bredero – 400 jaar ’t Kan verkeeren!

 

23 augustus 2018 is het 400 jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Een populaire Amsterdammer die zijn publiek recht bij het hart wist te pakken. We gaan hem vieren, want zijn motto geldt nog altijd: geniet van het leven, maar bedenk dat ’t kan verkeeren!

 

Wie was Bredero? We beleven het opnieuw in de volkse scènes uit zijn bekende toneelstukken De Spaanse Brabander en de Klucht van de koe en in de sprankelende, emotionele liedjes uit het Groot liedboek. Zijn thema’s zijn de onze. Ook in zijn tijd moest Nederland positie kiezen tegenover immigranten en kende de maatschappij winnaars en verliezers. Wat zijn werk voor vandaag betekent horen we in gesproken columns, een feestrede, een gesprek over de Nederlandse toneeltraditie en de presentatie van De hartenjager, het nieuwste boek van René van Stipriaan.

 

Met bijdragen van Mark Rietman, Joke van Leeuwen, Jules Croiset, Marita Mathijsen, Hans Croiset, Herman Pleij, René van Stipriaan, Theatergroep De Kale, Roos Blufpand en anderen. Samenstelling en regie Ronald Klamer, in samenwerking met Stichting Bredero 2018.

 

OBA Theater,

Oosterkade 143,

1101 DL Amsterdam,

donderdag 23 augustus 2018,

19.30-21.30 u.

 

Kaarten: €17,50,

studenten en 65+ €10,00.

 

24 augustus 2018:

Bredero-programma in De Balie Amsterdam

https://www.debalie.nl/agenda/podium/de-spaanse-brabander-en-andere-gelukzoekers/e_9783532/p_11772044/

 

De Spaanse Brabander en andere gelukzoekers - Bredero 400 jaar later

In augustus wordt de 400ste sterfdag van G.A. Bredero uitgebreid herdacht, de bloemrijke Amsterdamse schrijver uit de Gouden Eeuw. Op deze avond in De Balie staat zijn bekendste theaterstuk centraal: De Spaanse Brabander. Een verhaal over immigratie en integratie, egoïsme en gemeenschapszin, vastgeroeste meningen en nieuwe ideeën. Dat zijn ook de thema’s van onze tijd.

Dr. Erika Kuijpers geeft een lezing over de sociale gevolgen van migratie in Amsterdam in de 17e eeuw. Daarbij reflecteert ze op de parallellen, maar ook de grote verschillen, tussen het huidige Amsterdam en de stad van Bredero. Theatergroep Kale speelt verschillende scènes uit het stuk. Wat is er zo bijzonder aan het taalgebruik van Bredero en moeten we vandaag de dag nog wel lachen om de humor in deze klucht?

Tot slot gaan we in gesprek met gerenommeerd regisseur Gerardjan Rijnders, die in 2019 De Spaanse Brabander weer op de planken brengt en de jonge theatermaker Soufiane Moussouli, die momenteel op de Parade speelt met de voorstelling Gelukszoekers. Is de Spaanse Brabander nog relevant wanneer we de huidige tijdgeest willen duiden? En hoe zou zo’n stuk geactualiseerd kunnen worden naar de belevingswereld van een nieuwe generatie Amsterdammers, die ook moet omgaan met migratie, discriminatie en vragen over identiteit?

Met Gerardjan Rijnders, Toneelgroep De Kale, Erica Kuijpers en Soufiane Moussouli. Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Stichting Bredero 2018.

 

20.00 – 22.00 u. Podium

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Prijs: 12,50 en 10,00 euro (incl. consumptiebon)

25 augustus 2018:

Dordrechts Museum Dordrecht

1618 Paniek in de Republiek

Jaarcongres Werkgroep Zeventiende Eeuw

https://zeventiendeeeuw.wordpress.com/congres/congresaankondiging/

 

Met een opvoering van scènes uit de Spaanschen Brabander door Toneelgroep De Kale, een key note door René van Stipriaan, en een sessie over Bredero, met bijdragen van Jeroen Jansen, Hubert Meeus en Yungyoon Yang.

26 augustus 2018:

Zondag 26 augustus Bijzondere Collecties UvA

Boekensalon: Bredero, de hartenhager

Interview met René van Stipriaan

http://bijzonderecollecties.uva.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2018/08/boekensalon-bredero.html

 

In zijn nieuwste boek De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond deze getalenteerde en vrijmoedige Amsterdammer. Wie waren zijn vrienden, hoe verhield hij zich tot de turbulenties van zijn tijd en kunnen we eindelijk de oorzaak van zijn plotselinge dood achterhalen?

 

Bredero heeft een grote creatieve erfenis achtergelaten. Zijn liedjes en kluchten en ook de onweerstaanbare Spaanschen Brabander sprankelen nog altijd van leven. Ze hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd. Wat was het geheim van zijn talent? Cultuurhistorica Lieke van Deinsen interviewt René van Stipriaan over zijn fascinatie voor Bredero en zijn werk. Marc Krone zingt Bredero’s liederen.

 

Met: René van Stipriaan, Lieke van Deinsen en Marc Krone

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Stichting Bredero 2018 en Uitgeverij Querido

 

Museumcafé, Bijzondere Collecties UvA

Oude Turfmarkt 129, 1012 GC Amsterdam

14-16 u.

Toegang gratis, aanmelding verplicht

30 augustus 2018:

20ste Colloquium Neerlandicum IVN, Leuven. Twee panels over Bredero. Met bijdragen van: Lia van Gemert, Marc Van Vaeck, Małgorzata Dowlaszewicz, Alexa Stoicescu, Franco Paris, Anikó Daróczi, Hubert Meeus, Johanna Ferket, Jeroen Jansen, Stefan Kiedron, Joanna Skubisz, Marco Prandoni, René van Stipriaan, Orsolya Réthelyi. 

13 augustus 2018:

LILLY KING: HEMELVAL - Grachtenfestival

 

Jazz-zangeres Annelie Koning maakte een spectaculaire indruk tijdens de Grachtenfestival Pitches afgelopen februari. Met passie en overtuiging zong zij een stukje van een door haar bedacht nieuw programma: HEMELVAL - topstukken van Gerbrand Bredero's gedichten (1585-1618) gecombineerd met vrij geïmproviseerde muziek. Als winnares van de pitch op het festivalthema Dichter bij de muziek presenteert zij vandaag voor het eerst het hele programma, samen met haar band LILLY KING.

Vanavond zijn Bredero's gedichten en bijpassende volkse liederen het uitganspunt van haar composities die ze laat versmelten met klankimprovisaties. Een concert vol stevige grooves, lyrische melodieën, pakkende teksten en verrassende klanken. Speciaal voor HEMELVAL brengt Annelie naast haar band LILLY KING twee Amsterdamse improvisatoren mee. Samen spelen zij een concert waarin je dichterbij Bredero komt te staan en meegenomen wordt in de wonderlijke wereld van improvisatie.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Ypma Piano's.

Meer informatie en kaarten via het Grachtenfestival.

13 augustus 2018:

Publiekslezing Op zoek naar Bredero - Grachtenfestival


Lia van Gemert, hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde, directeur van het Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age (UvA) en bestuurslid van de Stichting Bredero 2018, neemt het publiek mee op een ontdekkingstocht naar Gerbrand A. Bredero. Wie was dit genie, het multitalent dat al op 33-jarige leeftijd overleed. En wat kunnen wij met zijn motto ‘Het kan verkeeren’? Volgens Lia van Gemert was hij de Cruijff van de 17e eeuw en ze vertelt je graag waarom dat zo is.

De publiekslezing 'op zoek naar Bredero' maakt deel uit van het Grachtenfestival en vindt plaats op 13 augustus. Kaarten

14 augustus 2018:

Dichter bij de bar - Grachtenfestival

Een poëtische en muzikale wandeling door het stadscentrum van Amsterdam in de buurt waar de dichter Gerbrand Bredero 400 jaar geleden ook wandelde. Gedurende de wandeling stop je op drie locaties; op elke locatie word je getrakteerd op muziek én dichtkunst. Tijdens de eerste stop luister je naar jazz met zangeres Annelie Koning en haar trio. Bredero's gedichten en bijpassende volkse liederen zijn het uitgangspunt van haar composities die ze laat versmelten met klankimprovisaties.

Na een korte wandeling zal de jonge opkomende Amsterdamse dichter Gershwin Bonevacia zijn eigen werken voordragen - vol humor, waarheden en vraagstukken - afgewisseld met improvisaties van jazz-gitarist Gijs Idema. Tot slot de energieke spoken word performer Babs Gons die de uitdaging aangaat met klassiek cellist Leonard Besseling. 

De locaties? Die houden wij nog even geheim, maar we beloven je dat je in ieder geval dichter bij de bar komt...
 

Het startpunt van de wandeling is het festivalcentrum, het Compagnietheater (Kloveniersburgwal 50). We vragen je om een kwartier voor vertrektijd aanwezig te zijn. 

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). 

Meer informatie en kaarten via het Grachtenfestival.

11/12/15/18 augustus 2018:

'De Klucht van de Koe', maar dan net even anders!

In deze familievoorstelling wordt het bekende verhaal van Bredero door andere ogen bekeken. De koe uit de Klucht van de Koe is niet zomaar een wandelend stuk vlees. In het begin van de lente huppelt onze koe, ze heet Moe, uitgelaten door het weiland. Koe Moe maakt kennis met stier Boe, maar die staat wel in de andere wei. Samen dromen ze van een heel nieuw leven. Als Moe wordt meegenomen om te worden verkocht bij de slager in de stad, is Boe ten einde raad. Misschien dat vriend reiger Rogier kan helpen, maar hoe? Wie trekt zich het lot aan van Moe? Zijn de mensen dan echt zo wreed? 

Een opera met prachtige klassieke muziek uit de afgelopen 400 jaar. Er wordt niet alleen gezongen, maar ook verteld en gedicht in de stijl van Gerbrand Adriaensz. Bredero. Het kan verkeren, ook voor een koe!

Meer informatie en kaarten via het Grachtenfestival.

12/14/15 augustus 2018:

Niet de Klucht van de Koe​ - Grachtenfestival

Bredero's iconische drietal ontwaakt in een absurde prog-rockopera!
 
Gerbrand Adriaenszoon Bredero, de dichter, toneelschrijver en ras Amsterdammer, overleed 400 jaar geleden op 23 augustus 1618. Als eerbetoon is rondom de drie hoofdpersonages uit zijn beroemdste werk, ‘De Klucht van de Koe’ een gloednieuwe opera gemaakt. Maar deze keer is alles anders. De landelijke rust wordt verstoord door prog-rock, barok instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën. De koe is haar weiland ontgroeid en de boer laat geld groeien. De dief is haar obsessie voor het materiële verloren en verlangt nu naar een ideologische buit. Bredero's iconische drietal heeft het onschuldige universum van de klucht definitief verlaten en ontwaakt in een absurd, duister en fysiek muziekdrama.

Een co-productie van het Kameroperahuis en het Grachtenfestival

Niet de klucht van de koe is mede mogelijk gemaakt door het Holland Casino Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds | Fonds Henri Fock, Norma fonds, Lira fonds, het Kameroperahuis en Stichting Ambassadeurs van het Grachtenfestival. 

Direct na afloop van de première op 12 augustus zal Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4 in gesprek gaan met componist Brechtje en regisseur Warre Simons. Als publiek krijg je ook de gelegenheid vragen te stellen.

Kaarten via het Grachtenfestival!

Afbeelding: Sarah Wijzenbeek 

23 augustus 11.30 uur

Onthulling herdenkingsplaquette G.A. Bredero

 

Maarten Biermans, voorzitter van Stichting Bredero 2018, heeft de grafplaats van de populaire Amsterdamse dichter G.A. Bredero gelokaliseerd, onder het pand Rokin 78. Daar stond in 1618 de kapel waar Bredero begraven werd. Het graf is geruimd, maar de locatie ervan is exact vastgesteld. Nu is er The Amsterdam Dungeon gevestigd. Op 23 augustus, Bredero’s 400ste sterfdag, zal om 11.30 u. in de Enge Kapelsteeg, op de hoek met het Rokin, een gedenksteen onthuld worden met een afbeelding van de dichter en een lofdicht voor hem. Daarmee wordt Bredero’s erfgoed postuum opnieuw zichtbaar in de Amsterdamse binnenstad.

23 augustus 11.30 uur onthulling herdenkingsplaquette

21 juli 2018:

Camerata Trajectina speelt uit Bredero's Boertigh, Amoureus en Aendachtigh Groot Lied-boek. Dit liedboek stamt uit de Gouden Eeuw. Bijzonder is dat de teksten het Waterlandse dialect hanteren, maar zijn gezet op destijds hippe melodieën uit Frankrijk en Italië. Gniffelen om al die kluchtige en pikante teksten mag. Want het befaamde Camerata Trajectina maakt er een theatraal concert van waarin zang, instrumentale improvisaties en variaties over de ‘grondbassen’ elkaar afwisselen. Zie voor meer informatie en kaarten de website van Camerata Trajectina of Wonderfeel Festival

4 juli 2018:

Op 4 juli 2018 vindt in en om kasteel Beauvoorde (nabij Veurne) het jaarlijkse zomerfestival van de KANTL plaats. Deze keer is Bredero de centrale figuur. Op het programma staan optredens van literair historicus René van Stipriaan, dichters Peter Holvoet-Hanssen en Annemarie Estor, acteur Tom Van Bauwel, violist Wouter Vandenabeele en zangeres Elly Aerden met muzikanten van Olla Vogala en Damast Duo. Toegangsprijs 10 euro, kijk op de website van KANTeLING 2018 voor meer informatie en tickets.  

25 mei 2018:

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) organiseert op 25 mei een studiedag over het werk van Gerbrand Adriaensz. Bredero in Gent. Lezingen door: René van Stipriaan, Ton van Strien, Marc Van Vaeck, Karel Porteman, Olga van Marion, Tim Vergeer, Hubert Meeus en Jeroen Jansen. Toegangsprijs is 10 euro, zie voor meer informatie en inschrijven de website van de KANTL.

7-16 april 2018:

Concert 'Bredero's Gouden Eeuw' door Camerata Trajectina (Organisatie Oude Muziek) op verschillende plaatsen in het land. Bredero's Boertigh, Amoureus en Aendachtigh Groot Lied-boek uit 1622 wordt gezien als een van de belangrijkste bundels van de gouden eeuw. Tijdens dit concert komt de gouden eeuw tot leven. Feesten, vechtpartijen en vrijages: het hele leven komt aan bod in dit licht theatraal aangeklede concert van Camerata Trajectina. De liederen worden afgewisseld met instrumentale improvisaties en variaties op de ‘grondbassen’ en melodieën die Bredero heeft gebruikt. Zie voor meer informatie en kaarten de website van Camerata Trajectina of Organisatie Oude Muziek.

13-23 januari 2018:

Theatergroep de Kale speelt schoolvoorstellingen van Bredero's Klucht van de Molenaar in het Creatheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie en kaarten de website van Theatergroep De Kale.

18, 19, 20 en 21 Oktober 2017:

'Hollandse Meesters' een theatervoorstelling met teksten van G.A. Bredero door Braamtheater in de Kleine Komedie in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Kleine Komedie of Braamtheater.

15 Oktober 2017:

Leesvoorstelling van Spaanschen Brabander door theatergroep De Kale in Perdu in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van Theatergroep De Kale.

18 en 19 januari 2018:

Bredero's Klucht van de Molenaar door Theatergroep De Kale in het Creatheater in Amsterdam. Aanvang is om 20.30 uur. De avond begint met een inleiding door Jeroen Jansen, docent historische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zie voor meer informatie en kaarten de website van Theatergroep De Kale.

Theatergroep de Kale speelt Bredero, Stichting Bredero 2018

Afbeelding: Theatergroep De Kale (2017).

Klik HIER om terug te gaan naar het programma.

bottom of page